» » Anjirning foydali va zararli xususiyatlari

Anjirning foydali va zararli xususiyatlari


Anjir mavsumiga oz qoldi va shu sabab ham ushbu mazali va foydali mevaning xususiyati hamda tarkibi bilan tanishish foydadan xoli emas. Yurak-qon tomir tizimi va teri salomatligi uchun muhim bolgan mevani nima uchun ratsionga kiritish va qanday holatlarda istemoldan tiyilish kerakligi bilan quyida bolishamiz.

Foydasi nimada?

Anjir quritilganda konsentratsiyasi sezilarli darajada oshadigan turli vitamin va mikroelementlarga boy hisoblanadi. Shu bilan birga, quritilganda shakar va kaloriya miqdori 5 karra ortadi va shu sabab ham mutaxassislar ushbu mevani sarxil holida yeyishni tavsiya qiladi.

Shuningdek, anjir organizmdagi jarayonlar metabolizm, qizil qon tanachalarining paydo bolishi,neyromediatorlarva biriktiruvchi toqimalarning ishlab chiqarilishi uchun muhim bolgan misning ham konidir.

Bundan tashqari, anjir kop miqdorda B6 vitaminini ham oz ichiga oladi. Ushbu vitamin organizmning aminokislota va oqsillarni parchalab, ulardan energiya olishga yordam beradi, asab tizimi faoliyatida muhim rol oynaydi va qarishning oldini oladi.

Yoshlikni saqlanishida ahamiyatli bolgan, hujayralarni shikastlanishdan himoya qiluvchi va ajin tushishi hamda giperpigmentatsiyaning oldini oluvchi antioksidantlarning ham manbayidir.

Anjirni muntazam ravishda istemol qilish yurak-qon tomir tizimi uchun foydali. Otkazilgan tadqiqotlarda ushbu meva istemolidan keyin organizmdagi yomon xolesterin miqdori kamayishi aniqlangan.

U qon tomirlar devorlarini mustahkamlash vatromblarnioldini olish xususiyatiga ega bolgan K vitaminiga ham boy. Ushbu shirin meva tarkibidakletchatkalarmol bolgani sabab ham u oshqozon hazm tizimi uchun ahamiyatlidir. Anjir ichaklarperestaltikasiniyaxshilaydi va hazm tizimi bilan bogliq bazi kasalliklar oldini oladi.

Zararli bolishi mumkin

Anjirning zararli ekani aniqlanmagani bilan bazi sabablarga kora uni istemol qilishda ehtiyotkor bolish kerak. Unda yetarli miqdorda shakar bolgani uchun ham uning istemolidan keyin qonda qand miqdori kopayishi hatto qandli diabet kasalligiga sababchi bolishi ham mumkin. Ammo anjir bargidan tayyorlangan choy mevaningozidan farqli olaroq,qondagi qand miqdorini nazorat qiladi.

Tarkibida shakar va kislota mavjudligi sabab anjir ham boshqa mahsulotlar singari allergik reaksiyakeltirib chiqarishi mumkin. Shu boisdan ham avval anjir yebkormagankishilarga birdaniga kop miqdorda istemol qilmaslik vaorganizmda javob reaksiyasi bor yoki yoqligiga etibor qaratish kerak.

Mavzuga doir:



Manba: Daryo.uz
: admin (25-08-2020, 13:25)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 7) ( 0) ( 6) ( 1)
:
-
:
:
20 ... -