» » Uy sharoitida qanday qilib yogurt tayyorlash mumkin? Bu juda oson

Uy sharoitida qanday qilib yogurt tayyorlash mumkin? Bu juda oson


Probiotiklarga boy bolgan, uyda sharoitida tabiiy tayyorlanadigan yogurt tarkibidagi nordon sut bakteriyalari sabab uning istemolidan keyin ichaklar mikroflorasi yaxshilanadi. Qolaversa, immunitet hamda suyaklarni mustahkamlash xususiyatiga ega bolgan mazkur mahsulot vazn tashlamoqchi bolganlar uchun ayni muddao. Uyda tayyorlangan yogurt asosan ikki mahsulot: sut va achitqi orin olishi kerak, qolgani esa fantaziyangizga bogliq. Tabga qarab meva, yongoq, rezavor va pista qoshish, istalsa salat yoki kokat va sarimsoq aralashtirib goshtli taomga sous tayyorlash ham mumkin.

Yogurtni uy sharoitida tayyorlash oson va qimmatga tushmaydi.

Kerakli mahsulotlar:sut, achitqi.

Sut qanday bolishi kerak?

Sut tabiiy va boshqa qoshimchalarsiz bolishi kerak. Agar bunday sutdan foydalanishning iloji bolmasa, dokondan pasterizatsiyalangan, tarkibida yog 3,2 foizdan kam bolmagan sut xarid qilish kerak. Yogurtning konsistensiyasi unga qancha miqdorda sut qoshilganiga bogliq boladi: sut qancha kam bolsa,yogurt shuncha quyuq boladi.

Achitqi

Achitqi ikki xil quruq va suyuq holda bolishi mumkin. Ularning har ikkisining farqi unchalik bolmagani bilan suyuq achitqi yaroqlilik muddati tugashiga yaqin tasirini yoqotadi. Shuning uchun ham quruq achitqidan foydalanish tavsiya qilinadi. Flakon yoki idishlarga solingan quruq achitqini dokon yoki dorixonalardan xarid qilish mumkin. Bitta flakondagi achitqi odatda 1-3 litr sutga yetadi.

Qanday tayyorlanadi?

Tarkibida bolishi mumkin bolgan zararli bakteriyalarni oldirish uchun sutni qaynatib olish shart. 1-3 litr sutni 37-40 daraja haroratda pishirib oling, keyin esa sovuting. Achitqini qoshing va yaxshilab aralashtiring. Aralashma solingan idishni korpaga orab, issiqroq joyga 8-10 soatga qoying. Tayyor bolgan yogurtdan keyingi yogurt uchun achitqi sifatida ham foydalansa boladi.

Achitqi orniga tayyor holdagi ortiqcha qoshimchalarsiz bolgan yogurt yoki smetana ishlatsa ham boladi. Buning uchun 1litr sutga bir osh qoshiq smetana qoshish va aralashmani yuqorida takidlanganidek issiq joyga qoyish kerak boladi.

Termosda tayyorlash uchun

Kerakli mahsulotlar:1 litr sut, 200 gr tabiiy yogurt.

Tayyorlanish jarayoni:

Sutni 38-40 daraja haroratda pishiring. Termosni yaxshilab yuvib, qaynagan suv bilan chaying. Suv soling va 1-2 daqiqa ichida qoldirib, keyin tokib tashlang. 100 gr sutga yogurtni aralashtiring. Keyin sutning qolgan qismini qoshing va yana aralashtiring. Aralashmani termosga soling va 6-8 soatga ustini yopib qoying. Tayyor yogurtni idishga solib, 8 soatga muzlatkichga qoying.

Esda tuting: Achitqi qoshilgan yogurtni uzoq vaqt saqlamaslik kerak. Vaqt otganidan keyin u tamini yoqotib boradi. Uy sharoitida tayyorlangan yogurtni 3-4 kundan ortiq saqlab bolmaydi. Meva, murabbo, asal, yongoq va rezavorlarni istemoldan avval qoshish kerak.



Manba: Daryo.uz
: admin (31-08-2020, 20:55)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 3) ( 0) ( 2) ( 1)
:
-
:
:
20 ... -