» » Bir finjon qahva qanday qilib qandli diabetni keltirib chiqarishi mumkin hamda kimlar ushbu ichimlikdan tiyilgani maqul?

Bir finjon qahva qanday qilib qandli diabetni keltirib chiqarishi mumkin hamda kimlar ushbu ichimlikdan tiyilgani maqul?


Kishilarni tetiklashtirishi, ozini yaxshi his qilishga yordam berishi bilan malum bolgan qahva salomatlikka ham tasir qilmay qolmaydi. Mutaxassislar bugunga qadar uning zararli yoki foydali ekani haqida bir toxtamga kelmagan. Lekin shunisi aniqki, yurak faoliyati uchun ahamiyatli bolgan qahvani salomatligida muammolari bor yoki qandli diabetga chalingan odamlar tomonidan istemol qilinishi turli salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin.

Kofein kimga qanday tasir etadi?

Agar salomatligingiz joyida bolsa, qondagi glyukoza miqdori meyoridan oshmagan bolsa, medaosti bezidan insulin yetarlimiqdordaishlab chiqarilayotgan va hujayralar bunga reaksiya bermayotgan bolsa, unda qahva sizga yomon tasir qilmaydi. Ammo sizda metabolizm sindromi yoki ikkinchi turdagi qandli diabet kasalligi bolsa, unda mazkur tetiklashtiruvchi ichimlik salomatligingiz uchun zararli bolishi mumkin.

Gap shundaki soglom va qandli diabetga chalingan odam hujayralari kofeinga nisbatanturlichajavob qaytaradi. Otkazilgan tadqiqotlarda kofein,qandli diabetga chalinganlar qonida qand miqdorini sezilarli darajada oshirib yuborishi aniqlangan. Ishtirokchilarning kuniga 2 martadan 250mgkofein istemol qilganidan keyin qondagi qand miqdori 8 foizga kopaygan.

Insulin organizmda uglevod almashinish jarayonini nazorat qiluvchi oshqozon osti bezi gormoni hisoblanadi.Kofein hujayralarning insulinga bolgan sezuvchanligini susaytiradi va buning oqibatida shirinlik yoki tarkibida shakar bor mahsulot istemol qilinganidan keyin organizmga kirgan shakar kerakli darajada singmaydi. Bunda organizm qayta va qayta insulin ishlab chiqarishiga togri keladi. Qandli diabet kasalligi bor odamlar organizmi insulinga salbiy javob beradi va taom istemol qilinganidan keyin qondagi qand miqdori meyoridan oshishi kuzatiladi. Bu vaqtda ichilgan birfinjonqahva hujayralar sezuvchanligini yanada kamaytiradi.

Bu qondagi qand miqdorining oshishi, qandli diabet kasalligi bor bemorlarning esa asab va yurak kasalliklari bilan bogliq muammolar xavfini oshirishi mumkin.

Buning sababi nimada?

Kofeinning bunday tasir qilishi sababi nimada ekani bilan bogliq aniq sabab yoq bolishiga qaramay,turli qarashlarmavjud. Kofein, organizm ishlab chiqargan insulinmiqdorini nazorat qiladigan adenozinni bloklovchiadrenalin kopayishiga sabab bolishi mumkin.Kofein bloklaganidan keyin adenozin oz ishini bajara olmaydi bu esa qondagi qand miqdorining oshishiga olib keladi.

Mavzuga doir:



Manba: Daryo.uz
: admin (18-09-2020, 17:40)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 3) ( 0) ( 1) ( 2)
:
-
:
20 ... -