» » Tarvuz haqida 8 ta kutilmagan qiziqarli fakt

Tarvuz haqida 8 ta kutilmagan qiziqarli fakt


Avgust oyida garq pishgan tarvuzlar quyosh bilan toyingan, tabiiy va soglik uchun juda foydali. Fransiyada chop etiladiganMarie Claire ayollar jurnali tarvuzning kutilmagan xususiyatlari haqida malumot berdi.

Tarvuz sportchilar uchun foydali

Agarda sogligingiz uchun jismoniy mashqlar bilan faol shugullanishga qaror qilgan bolsangiz, unda sizga tarvuzning ajoyib xususiyatlarini bilish foydadan xoli emas.

Bu poliz mahsuloti mushaklar ogrigining oldini olishga yordam beradigan L-sitrullin aminokislotasidan iborat. Kuchli mashgulotdan song mushaklarda achishish paydo bolmasligi uchun, mashqdan oldin yangi tarvuzning 1/3 qismini sharbat qilib iching. Bu ogriq va tashnalikni pasaytirishga yordam beradi.

Tarvuz posti va uruglarini yeyish mumkin

Qanchalik bemani tuyulmasin, biz tarvuz postini tashlamaslikni tavsiya qilamiz. Birinchidan, ular mazali. Ularni mayda bolaklarga kesib, limon, bodring va maydalangan tuz bilan birga blenderga joylashtiring. Xohishga qarab, unga shakar va kokatlar qoshishingiz mumkin. Natijada sizning stakaningizda nafaqat tetiklantiruvchi ichimlik, balki C, B1, B2 vitaminlari, karotin, foliy va pantoten kislotasi kokteyli ham boladi. Ichimlikka uruglarni qoshishni maslahat bermaymiz, ammo uning ichini yeyish yaxshi.

Tarvuz bu deyarli suv

Bilamizki, tarvuz asosan suvdan iborat. Unda suyuqlik miqdori 91 foizni tashkil qiladi. Tarvuz shirinlik kaloriyasi eng kam poliz mahsuloti hisoblanadi. 100 gramm tarvuz tarkibida jami 38 kaloriya mavjud.

Tarvuz kozlar va miya uchun foydali

Olimlar tarvuzda A va B6 vitaminining yuqori miqdorini topib, bir yo ikki bolak tarvuz koz va aqliy qobiliyatni yaxshilaydi, degan xulosaga kelgan. A vitamini kozni turli infeksiyalardan himoya qilib, xushyorlikni yaxshilaydi. B6 vitamini esa xotirani mustahkamlab, fikrlash tezligini oshiradi.

Tarvuz ultrabinafsha nurlardan himoya qiladi

Tananing ultrabinafsha nurlariga chidamliligini oshirishda tarvuz juda foydali. Uning tarkibida quyosh nurlarining zararli kuchiga qarshi tura oladigan kuchli likopin antioksidantlari mavjud.

Tarvuz shakar yigadi

Pishgan tarvuzda 5 % dan 13 % gacha oson hazm boladigan shakar mavjud. Pishish arafasidagi tarvuzda fruktoza va glyukoza sintezlana boshlaydi. Saxaroza esa tarvuzda keyinchalik, mevani saqlash paytida paydo boladi. Shuning uchun qandli diabet bilan ogriganlarga faqat pishgan tarvuzdan oz miqdorda yeyish tavsiya etiladi.

Tarvuz organizmni shlaklardan tozalaydi

Tarvuz hazm qilish jarayonini yaxshilaydi, yurak-qon tomir tizimiga foydali tasir korsatib, buyrak va jigarni tozalaydi. Shuningdek, organizmda xolestrinni yoqotishda yordam beradi. Tarvuz organizmida tosh paydo bolish muammosiga duch kelgan kishilarga ham tavsiya etiladi.

Agarda tarvuzni taomnomangizdan chiqarib tashlash uchun yetarli sabab bolmasa, unda siz kuniga 2-3 kg tarvuz istemol qilishingiz mumkin.

Tarvuz nitrat bor-yoqligini oson aniqlaydi

Tarvuz postlogi atmosferadan turli zararli moddalarning kirib kelishiga yol qoymaydi. Biroq songgi yillarda nitratlar yordamida yetishtirilgan tarvuzlar soni keskin kopaydi. Sotib olingan tarvuzning sogligini tekshirish aslida juda oddiy. Kichik tarvuz bolagini kesib oling va suvga botiring. Agar bir yarim soatdan keyin suv biroz loyqa bolsa, unda hammasi yaxshi, lekin suv yorqin pushti, qizil yoki toq sariq rangga kirsa, bu tarvuzni yemaslik zarur.

Mazali tarvuzni qanday tanlash mumkin?

Mavzuga doir:



Manba: Daryo.uz
: admin (9-08-2020, 12:41)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 5) ( 0) ( 3) ( 2)
:
-
:
20 ... -