» » Qolipli non kartoshka kasaliga chalinadimi?

Qolipli non kartoshka kasaliga chalinadimi?


Mutaxassislar haroratli kunlarda nonda kartoshka kasalligi yuzaga kelishi mumkinligi haqida ogohlantirmoqda. Bu haqda OzA xabar berdi.

Bu kasallik qanday paydo boladi? Uning oldini olish uchun nima qilish kerak? Ushbu savollarga Don mahsulotlari ilmiy ishlab chiqarish markazi masuliyati cheklangan jamiyati mutaxassisi Saodat Qudratova javob berdi.

Vazirlar Mahkamasining Don xavfsizligi togrisidagi umumiy texnik reglamentni tasdiqlash haqidagi qarorida sohaga doir yagona talablar belgilangan. Unga kora, har bir mahsulot uchun maxsus reglament ishlab chiqilgan. Yani mamlakat hududida muomalaga chiqariladigan don, uni yetishtirish, saqlash, tashish, muomalaga chiqarish, utilizatsiya qilish jarayonlariga qollash va bajarish uchun yagona va majburiy bolgan xavfsizlik talablari mavjud.

Joriy yilning 1-sentabridan yana bitta reglament kuchga kiradi. Unda non va makaron mahsulotlarini qollash va xavfsizligi xususida istemolchilarni chalgituvchi harakatlarning oldini olish borasidagi vazifalar belgilab berilgan. U 13 turdagi non-bulka, 3 turdagi yarim tayyor non-bulka mahsulotlari, talqon, quruq non kvasi va 2 turdagi makaronga taalluqli.

Bunda mazkur mahsulotlarning ishlab chiqarishda ularning sifatini oshirish, inson hayoti, sogligi uchun xavfsizligini taminlashga etibor qaratilgan. Misol uchun, ishlab chiqarilayotgan non mahsulotlarining saqlash muddatlari har xil. Agar bugdoy unidan tayyorlangan qolipli nonni saqlash muddati 24 soat bolsa, javdar va bugdoy aralashmasi qoshilgan nonda bu muddat 36 soat, tandirda pishgan yani milliy nonlarning muddati esa 14 soat.

Endi qolipli nondagi kartoshka kasaliga keladigan bolsak, u issiqlik 36 darajadan oshganda yuzaga chiqadi. Zararlangan nonning ichki yumshoq qismi yopishqoq bolib, undan yoqimsiz hid keladi. Bu alomatlarni nonning tashqi qismidan sezib bolmaydi. Bu kasallik unda bolib, daladagi bugdoydan kelib tushadi va non notogri saqlanganda yuzaga chiqadi. Xosh, bu qanday boladi?

Agar siz dokondan non xarid qilib, uni issiqligida paketga solib qoysangiz, bu kasallik rivojlanadi. Zero, issiq non paketga solinsa ham issiqlik, ham namlik paydo boladi. Bu esa kartoshka kasalini rivojlanishi uchun eng yaxshi omil boladi. Buni oldini olish uchun esa istemolchi oziga kerakli miqdorda non olishi, hech bolmaganda nonni taxtadan bolgan javonlarda saqlashi yoki avval sovutib, keyin paketda saqlashi kerak.



Manba: Daryo.uz
: admin (23-03-2018, 13:28)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 5) ( 0) ( 3) ( 2)
:
-
:
20 ... -