» » Qonni tozalashga yordam beruvchi mahsulot hamda tabiiy ichimliklar

Qonni tozalashga yordam beruvchi mahsulot hamda tabiiy ichimliklar


Avvallari yoshi katta insonlarda qon quyuqlashishi, tromb hosil bolishi kop uchragan va natijada hayot uchun xavfli holatlarni keltirib chiqargan. Hozir esa bunday vaziyat yoshlar orasida ham keng tarqaldi. Albatta, bunga kamharakatlilik, tabiiy masulotlardan istemol qilmaslik va ekologiyaning buzilishi sabab bolmoqda. Qon bilan bogliq mummolarni bartaraf qilish uchun muntazam ravishda dori ichish emas, aksincha qonni tozalovchi mahsulotlar istemol qilgan afzal. Ham foydali, ham mazali!

Qonni tozalash uchun qanday mahsulotlar tanovul qilish kerak?

Avokado. Ushbu mevaning foydasi uzoq yillar avval isbotlangan. 1996-yilda meksikalik tadqiqotchilar ushbu mevani bir hafta davomidan uzluksiz yeyish orqali inson organizmidagi xolesterin miqdori 20foiz kamayganini aniqladi. Immunitet tizimini mustahkamlovchi A, E, C vitaminlari bilan birga kaliy va magniy gipertenziyani davolash elementi mavjud. Nyu-Yorklik mutaxassis Mega Medden sendvichga yogning orniga bir parrak avokado qoshib yeyishni afzal, deb biladi. Sababi u qon tomirlari uchun foydali va sendvich esa yanada mazali. Shuningdek, qon tozalanishida kivi va olma ham tavsiya etiladi.

Yongoqlar. Bodom yoglar, E vitamin, yongoq esa omega-3ning manbayi hisoblanadi. Amerika Kordiologiya assotsiatsiyasining takidlashicha, toyingan yoglar xolesterinni kamaytirishga yordam beradi. Hamisha inson ozi bilan bir hovuch yongoq olib yurishi va uni boshqa zararli mahsulotlar bilan ornini almashtirishi kerak.

Goshti qizil baliq. (yogli baliq) Skumbriya, seld, tunets, goshti qizil baliq barchasi omega-3ga tola. Shuning uchun ham baliqlardan haftasiga ikki marta tanovul qilish yurak kasalliklarini oldini oladi va yuqori zichlikdagi lipoproteinlar darajasini kotaradi, yani bular foydali xolesterinlar deb ataladi.

Sarsabil. Sarsabil biriktiruvchi toqima va K, B1, B2, C va E vitaminlariga boy bolib, qon bosimini tushishiga yordam beradi va jiddiy yurak xastaligi va yurak xurujiga olib keluvchi qondagi tromblarni yoqotadi.

Brokkoli. Unda kop miqdorda biriktiruvchi toqimalar bolib, faqat qon bosiminigina tushirib qolmay, stressdan ham qutqaradi.

Zanjabil. Tadqiqotlar natijasiga kora, zanjabil arteriyalarda qon tromblarini 25 foizga kamaytiradi.

Xurmo. Xurmolar tarkibida qonda xolestrin miqdori va trigliseridni kamaytiradigan antioksidant va polifenlar mavjud. Ular qon arteriyalarini tozalaydi.

Klyukva. Klyukva foydali xolesterin darajasini kotarib, zararli xolesterin darajasini kamaytiradi. Yurak kasalliklarini 40 foizga kamaytiradi.

Pishloq. Garvard tibbiyot maktabi tadqiqotiga kora, bir kunda uch mahal yogsiz sut mahsulotlarini istemol qiladigan odamlar umuman sut mahsulotini kam tanovul qiladiganlarga nisbatan sistolik qon bosimi pastroq bolarkan.

Tarvuz. Ajoyib yegulik. Nafaqat parhez mahsulot, balki yurakni ham himoya qiladi. Florida universiteti tomonidan otkazilgan tadqiqot ishlariga kora, 4000 mg L-sitruli ( tarvuzda boladigan aminokislota) qabul qilgan odamlar qon bosimini 6 haftada tushirishga muvaffaq boldi. Aminokislotalar organizmga qon tomirlarni kengaytiradigan nitrat oksidi hosil bolishiga yordam beradi.

Ismaloq. Ismaloq tanovuli organizmda ateroskleroz xavfi bolgan gomosistein darajasini meyorlashtiradi.

Loviya. Tarkibida oqsil, biriktiruvchi toqima, temir va folat kislotasi mavjud va infarkt va insultning oldini olishda muhim rol oynaydi.

Qon tozalash uchun qanday ichimliklar ichish kerak?

Zaytun yogi. Qonning oksidlanish jarayoniga ijobiy tasir korsatadigan olein kislotasiga boy. Salat va taomlar uchun ajoyib tanlov. Zaytun yogidan kamroq ishlatish tavsiya etiladi, sababi koloriya miqdori juda yuqori.

Anor. Ozi ham, sharbati ham foydali. Uning ortiqcha miqdori yoki uruglari oshqozon kasalliklariga tasir qilishi mumkin. Shuningdek, suyaklarni mustahkamlaydi va gormonlarni meyorga keltiradi.

Apelsin. Apelsin sharbati C vitamin va antioksidantlar qonni tozalashda faol ishtirok etadi.

Spirulina (suv oti). Kundalik dozasi 4500 milligrammni tashkil etadi, u arteriyalarning devorini boshatishga va qon bosimini meyorlashtirishga yordam beradi.

Qahva. Mutaxassislarning izlanishiga kora, 13 yildan buyon kuniga ikki mahal qahva ichuvchi insonning yurak xastaligiga chalinish xavfi umuman yoki kamroq qahva ichgan insonnikiga qaraganda 20 foizga kam ekan.

Kok choy. Organizmdagi xolesterinni kamaytiradi, vazn tashlashga yordam beradi va saraton kasalligining oldini oladi.

Mavzuga doir:



Manba: Daryo.uz
: admin (12-08-2020, 19:11)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 8) ( 0) ( 6) ( 2)
:
-
:
20 ... -