» » Sportchilar uchun osimlik proteinlari

Sportchilar uchun osimlik proteinlari


Osimlik oqsillari asosidagi sport proteinlari eng yaxshisini tanlash uchun amaliy tavsiya.

Osimlik oqsilidagi protein

Kopchilik sport proteinlari sut zardobidan tayyorlanadi. Agar siz qandaydir sababga kora odatdagi proteinni istemol qila olmasangiz, sizga osimlik proteinlari yordam beradi.

Osimlik oqsilidan olinadigan sport proteinining xom ashyo manbai sifatida kopincha dukkaklilar (soya va noxat) xizmat qiladi, lekin guruchdan yoki hatto nasha osimligidan olinadigan proteinlar ham uchraydi. Bu maqolada biz bunday proteinlarning yaxshi va yomon tomonlarini korib chiqamiz.

Osimlik proteinlarining yaxshi va yomon tomonlari

Afsuski, osimlik oqsilidan olinadigan proteinlarning birdan-bir yaxshi tomoni uning tarkibida laktoza yoki hayvonlardan olinadigan boshqa moddalar yoqligi hisoblanadi. Boshqa hamma tomondan bahosidan tortib to mazasigacha u sutdan olinadigan zardobli proteinga yon beradi.

Bunday proteinni tayyorlash jarayoni sutdan kora osimlik manbadan oqsilni tortib olishning juda murakkabligi asosiy muammo hisoblanadi.

Soyali protein

Vegetarianlar uchun bir qator oqsilli qoshimchalar tayyorlashda soya donlari oziga xos xom ashyo hisoblanadi.

Soya erkaklarda testoteron miqdorini kamaytirmasligiga qaramasdan, soyali protein baribir koplab toliq bolmagan aminokislotali tarkibdan tortib to hazm bolish tezligining juda pastligigacha bolgan kamchiliklarga ega.

Noxatli protein

Noxatning soyadan asosiy farqi mazkur mahsulotning tarkibida yogning ancha kamligidir, bu uni yoqotishda kimyoviy jarayonlarning kamroq bolishini anglatadi.

Noxatli proteinning birdan-bir kamchiligi uning oziga xos mazasi hisoblanadi. Sport ovqatlarini ishlab chiqaruvchilar noxat tamini yashirish uchun ancha kop ter tokishlariga togri keladi aynan shuning uchun noxatli proteinning qaysi turi sizga koproq manzur bolishini oldindan aytib bolmaydi.

Guruchli protein

Aminokislotalarning toliq bolmagan korinishini hisobga olganda, guruch kopincha osimliklar proteinining ikkinchi darajali tarkibiy qismlaridan biri sifatida ishlatiladi.

Xulosaviy tavsiyalar

Osimliklardan olinadigan proteinlarning eng yaxshisi noxatli hisoblanadi lekin u ham hatto ortacha zardobli proteinga yon beradi. Uning hazm bolish tezligi kazein bilan bir xil bolsa ham, noxatli proteinni mashqlardan keyin istemol qilish foydasiz bolib chiqishi ham mumkin.

Bunday proteinlarning narxi juda qimmatligini hisobga olib, osimlik proteinlaridan kora tarkibi oqsillardan iborat bolgan odatdagi oziq-ovqatlarni istemol qilgan yaxshiroq degan xulosaga kelishimiz mumkin.

Manba: Rambler Weekend

Daryoning Telegramdagi rasmiy kanali @toshqindaryoga azo boling!

: admin (28-09-2017, 00:28)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 4) ( 0) ( 3) ( 1)
:
-
:
:
20 ... -