» » Urugi bilan yeyish kerak bolgan meva va poliz ekinlari

Urugi bilan yeyish kerak bolgan meva va poliz ekinlari


Agar etibor berib kuzatilsa, bazi mevalar va poliz mahsulotlari urugi bilan istemol qilinadi. Ammo ularning urugi organizmga foydali yoki zararli ekanini kopchilik bilmaydi. Wday.ru nashri uruglari bilan istemol qilish foydali va zararli bolgan mahsulotlar haqida material tayyorladi.

Tarvuz

Tarvuz urugi organizm uchun foydali moddalar omboridir. Uning tarkibida magniy, temir, rux, shuningdek, 85-90% hazm qilish jarayonini yaxshilaydigan oqsillar mavjud. Uruglardan maksimal foyda olish uchun ularni yaxshilab chaynash zarur. Danaklarni tarvuzdan ajratib, quritib ozini alohida yeyish ham mumkin.

Qovun

Qovun uruglarini ham shunday istemol qilish mumkin. Uning tarkibida oqsil, fosfor, kaliy, A va B vitaminlari, shuningdek, ovqat hazm qilishda foydali bolgan fermentlar mavjud. Ular organizmdan ogir metall va pestitsidlarni olib tashlashga imkon beradi. Uruglarni yaxshilab chaynashni unutmaslik lozim. Ularni butunlay yutib yuborish ham mumkin. Ammo bunda organizm eng qimmatli fermentlar va vitaminlarni ololmaydi.

Uzum

Uzum uruglarining achchiq tami tufayli, kopchilik urugsiz bolgan navlarini tanlashni afzal koradi. Ammo aynan shu achchiq tam uruglar oqsil sintezini tezlashtiradigan koplab flavonoidlarni oz ichiga oladi. Bu esa oz navbatida mushaklar va teriga yaxshi tasir korsatadi. Bundan tashqari, antioksidant va yalliglanishga qarshi xususiyatlar tufayli flavonoidlar Altsgeymer kasalligi boshlanishining oldini oladi.

Uzum uruglari tarkibida kop miqdordagi toyinmagan yogli kislotalar, E vitamini, kaliy, magniy, temir va rux mavjud. Bu uruglarni ham yaxshilab chaynash zarur.

Anor

Bitta anorda 400-700 dona mavjud. Kopchilik anorni urugi bilan istemol qilishga odatlangan. Anor urugi polifenol, shuningdek, kversetin va antosianga boy. Ayniqsa yurak faoliyatida juda foydali. Bir stakan anor urugi kunlik C va K vitamini istemol qilishning uchdan bir qismini oz ichiga oladi. Dietologlarning takidlashicha, anor uruglari oshqozonni mustahkamlaydi.

Kivi

Kivi uruglarida teri, soch va tirnoqlar uchun foydali bolgan E vitamini mavjud. Shuningdek, A omega-3 yog kislotalari yalliglanish bilan kurashishga yordam beradi.

Limon

Limon urugida ogriq qoldiruvchi salitsil kislotasi mavjud. Bosh ogriganda 5-6 dona limon urugini yaxshilab chaynab, yutish kerak. Shunda hech qanday aspiringa hojat qolmaydi.

Apelsin va mandarin

Bu sitrus mevalarning uruglari B17 vitaminini oz ichiga oladi. Bu saraton va zamburug kasalliklariga qarshi kurashda yordam beradi.

Qovoq

30 gr qovoq urugi organizmni kunlik 70% fosfor, magniy, rux va antioksidantlar bilan toldiradi. Uning tarkibidagi A va E vitaminlari teri yasharishiga yordam beradi. Qovoq urugini muntazam istemol qilish ot pufagi faoliyatini yaxshilaydi.

Yeyish zararli bolgan meva uruglari

Shaftoli, olxori, orik, va gilos uruglarida amigdalin mavjud. Agarda gilos uruglari butunlay yutib yuborilsa, amigdalin xavfsiz. Aksincha chaynalsa, amigdalin vodorod sianidga aylanadi bu zaharli va yuqori dozadagi xavfli aralashmadir. Shuningdek, olma va nok uruglarida ham amigdalin mavjud.

Mavzuga doir:



Manba: Daryo.uz
: admin (19-08-2020, 15:26)
0 (: 0)
. !

!


vote-icon
?

?
( 1) ( 0) ( 1) ( 0)
:
-
:
:
-
20 ... -